Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

''Ξέρω να λέω όχι'', Πως οι γονείς θα συμβουλέψουν και θα προστατέψουν τα παιδιά τους από έναν παιδόφιλο. - Γράφει η Χριστίνα Κόνιαρη

Η παιδοφιλία είναι μια ψυχοσεξουαλική διαταραχή στην οποία το προτιμώμενο ή αποκλειστικό μέσο σεξουαλικής διέγερσης και ικανοποίησης είναι η φαντασίωση ή η πραγματική συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά προεφηβικής ηλικίας (συνήθως 13 ετών και κάτω). Το ενδιαφέρον μπορεί να στρέφεται σε παιδιά του ίδιου φύλου ή σε παιδιά του άλλου φύλου. Μερικοί παιδόφιλοι έλκονται και από αγόρια και από κορίτσια. Ορισμένοι έλκονται μόνο από παιδιά, ενώ άλλοι έλκονται και από ενήλικους και από παιδιά.




ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥ (ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ)

Ένας παιδόφιλος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά και όχι τόσο για τους ενήλικες. Επιλέγει επαγγέλματα για να είναι κοντά στα παιδιά, και κινείται σε χώρους που περιφέρονται παιδιά. Τις περισσότερες φορές προσεγγίζει την οικογένεια και προσπαθεί να μπει σε αυτή. Έχει φοβερή υπομονή προκειμένου να πλησιάσει τα παιδιά και είναι πάντα διαθέσιμος να προσέξει- φυλάξει τα παιδιά, σε περίπτωση απουσίας των γονιών.

Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με τα παιδιά χωρίς την παρουσία των γονιών και είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με αυτά. Πλησιάζει κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες, χωρισμένες ή ανύπαντρες μητέρες ενώ ο ίδιος συνήθως είναι ελεύθερος και αν είναι παντρεμένος αδιαφορεί για την σύζυγο του.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΩΝ

Οι παιδόφιλοι συνήθως αναπληρώνουν το κενό που υπάρχει μέσα στην οικογένεια. Προσφέρονται οικειοθελώς για την φύλαξη των παιδιών χωρίς κάποιο κέρδος. Επίσης ασχολούνται εθελοντικά και συμμετέχουν σε παιχνίδια και σπορ σε σχολεία και με αυτό τον τρόπο πλησιάζουν τα παιδιά.
Τα πιο εύκολα θύματα είναι τα παιδιά με οικογενειακά προβλήματα, τα οποία αποξενώνονται και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν. Έπειτα, παιδιά μοναχικά και ενδοστρεφή, ο χαρακτήρας τους είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και να μιλήσουν για το συμβάν. Τέλος τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, νιώθουν απόρριψη και ότι δεν τα αγαπούν αποτελούν εύκολα θύματα για τους παιδόφιλους.

Η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή ενός γονέα πρέπει να είναι τα παιδιά του. Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να καταφέρει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, να του μάθει πώς να επικοινωνεί με τους ίδιους και πως πρέπει να μοιράζεται τα μυστικά του μαζί τους. Η καλή επικοινωνία γονέα-
παιδιού είναι το παν.

Ένα παιδί το οποίο έχει πέσει θύμα ενός παιδόφιλου, συνήθως μας δίνει μερικά σημάδια ενδείξεις. Ίσως ξαφνικά αρχίζει να φοβάται χώρους και πρόσωπα. Μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά του προς κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο (ενδέχεται το παιδί να είναι τρομαγμένο, φοβισμένο όταν το συναντάει). Ενδεικτική συμπεριφορά που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η νυχτερινή ενούρηση. Επίσης τα λερωμένα και σκισμένα ρούχα, η άρνηση του να αλλάξει μαζί με άλλα παιδιά, δυσκολία στο περπάτημα ή στο να καθίσει. Μπορεί να παρατηρήσουμε το παιδί να μιλάει πολύ για έναν ενήλικα ενώ παλαιότερα δεν μιλούσε. Τέλος τα κακοποιημένα παιδιά μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα πράγματα γύρω από το σεξ, απ’ ότι έχουν μάθει από τους γονείς.

Είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να μιλήσουμε στο παιδί για το σώμα του, να του περάσουμε το μήνυμα ότι δεν αφήνουμε τον καθένα να αγγίζει τα επίμαχα σημεία. Πρέπει το παιδί να μάθει να λέει ‘‘ΟΧΙ’’. Κυρίως μέσα από τη δική μας στάση θα μπορέσει το παιδί να πει όχι σ’ έναν ενήλικα που του ζητάει κάτι που δεν θέλει. Το παιδί έχει την τάση να μιμείται τους γονείς του καθώς αποτελούν πρότυπο γι’ αυτό. Έτσι μια μητέρα υποχωρητική σε όλα δεν μπορεί να αποτελεί καλό παράδειγμα για το παιδί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
‘’ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ’’ 11 525
‘’ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’’ 1056
΄΄ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ’’ 116 111
‘’ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’’ 800 11 32000


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΝ.  ΚΟΝΙΑΡΗ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου